Ce manager ba? Ala e sef de echipa, nu manager!

Sal’tare
Fara sa imi dau seama uite ca au trecut 9 ani de cand sunt „tractorist” in campul muncii. Si din toamna lui 2002 pana acum am tot avut ocazia sa dau peste diversi manageri. Ei bine, unii dintre ei stiau foarte bine sa fie organizatori, altii stiau foarte bine meserie, iar altii se descurcau foarte bine la relationarea cu angajatul, insa nici unul dintre cei pe care i-am vazut, nu a inteles ca a fi manager, inseamna a delega responsabilitati.
Sau poate ca stiau acest lucru, dar nu vroiau sa il faca!
O voce din off ma intreaba: Si de ce nu o faceau?
Din punctul meu de vedere, cred ca acest pas trebuie facut obligatoriu, pentru ca altfel nu poti evolua. Asa cum nu poti urca mai usor scarile daca umpli din ce in ce mai tare un „cos cu responsabilitati”. Plus ca in timp ce tu cari acest cos, nu poti inventa noi moduri de a umple acest cos, adica noi moduri de a face ca firma sa evolueze.
Vocea: Pai si acesti manageri nu stiau acest lucru? Pentru ca asa cum o spui tu, pare o concluzie logica sau o idee simpla, care ar trebui sa ii dea oricui prin minte!
Prin minte sigur le-a trecut si lor, insa problema tuturor celor care conduc colective mai mari sau mai mici de oameni, fie ei directori mari sau doar project manageri este ca au mostenit o gandire de „sef de echipa” si o frica de a nu i se fura „scaunul”. Asa ca in mintea lor jobul va evolua, doar daca va aduce „mai mult” (productie, bani, bla bla bla). Cei mai multi dintre ei nu inteleg ca evolutia echipei de dedesubt, inseamna implicit si evolutia lor. Si ca odata cu cresterea si eficientizarea nivelelor inferioare prin responsabilizare si evolutie, se pot crea fie alte structuri mai complicate, fie se pot implementa proiecte mai complicate, adaptate noii echipe EVOLUATE.
Vocea – Oare varsta are si ea vreo importanta in aceasta ecuatie?
Doar un pic! Insa noua generatie, de seama cu mine sau mai tineri, si datorita educatiei, dar si datorita mediului economic si a pietei muncii destul de instabile, iau in brate acest mod de a gandi si actiona de la parinti, pentru ca e mai SAFE din punctul lor de vedere. Si uite cum ne trezim cu o generatie intreaga de tineri care au inca mare parte din cutumele parintilor lor
Sau poate doar in domeniul auto (in care activez eu) se intampla acest lucru? Sau poate am avut eu ghinion pana acum?
Andrei
KIP IN TACI

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. bagamare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*