Sal’tare
Dimineata la cafea iata ce imi cade sub ochi:
Comertul electronic este prost inteles in sistemul de afaceri romanesc. Lumea s-a obisnuit sa gandeasca asa:” Bai daca imi fac site or sa curga comenzile!” Visul “afaceristului” roman:”Dupa ce imi fac un site or sa curga cererile de cumparare, eu nu mai angajez nici un vanzator si o sa fac profit de 500 %. In scurt timp imi trag o casa ca aia din Dallas si beau si eu whiskey ca smecherii.” (de la Fanel – Comert Electronic)
Si dupa toata lectura asta imi vine cheful sa va povestesc, precum un bunic batran la gura sobei… Undeva la inceputurile internetului, care intra in casa noastra prin intermediul minunii aceleia numita modem si care ziceai ca e in armata si comunica prin alfabet MORSE (Ti, Ta, Ta. Ti….), am dat si eu cu nasul de METODE DE FACUT BANI PE NET. Evident ca mi-am luat si niste tzepe la inceput, dupa care am inceput sa citesc si sa vorbesc cu cei mai vechi in meserie. Vremea a trecut si a venit mirajul AD SENSE-ului si alte ganduri de imbogatire. Insa dupa perioada asta mi-a cam trecut. Nu mi-am mai facut ganduri ca as putea deveni eu un mic mogul, doar din scrisul pe blog sau din trimiterea de plicuri sau mai stiu eu ce alte metode existau. Insa tot de atunci am inceput sa invat si sa inteleg mai mult despre PROMOVAREA unui produs pe piata off-line sau pe cea on-line. Sigur ca intre timp am trecut si eu prin cateva campanii de promovare si m-am dat de multe ori cu capul de sus. Ce am invatat din toate acestea? Pai scurt si la obiect:
- Unu: Daca incepi o campanie de promovare sau daca in cadrul campaniei de promovare exista inclusa si o identitate ON-LINE (site, identitate de socializare, etc). Fa-le de bun simt, nu zic PROFESIONAL ca poate nu avem cu totii bani de produse PERFORMANTE, dar macar nu depasi limita bunului simt.
- Doi: Ce inseamna de bun simt? Inseamna ca nu se face cu „mocangeala”, cu „gratis”, cu „de pomana”. Trebuie sa investesti o suma minima pentru o pagina frumoasa, pentru o tema care sa functioneze bine, pentru un SEO de calitate (nu SEO SPAM cum se poarta pe la noi). Si tot de „bun simt” inseamna sa te pui si tu in locul celui care primeste informatia de la tine si sa te intrebi:
OARE MIE MI-AR PLACEA SA VAD PREZENTAREA ASTA? sau MI-AR ATRAGE ATENTIA ACEASTA RECLAMA?
Si tot „de bun simt” inseamna sa iti respecti „urmaritorii” sau „partenerii” de socializare si sa interactionezi cu ei. Adica daca ti-ai facut conturi pe Facebook, Twitter sau daca te promovezi prin newsletter-uri si primesti feedback, foloseste-l ca sa creezi alte reactii si sa propagi mai departe ideea sau produsul. Daca insa nu ai chef sa faci toata acesta munca de uramarire a reactiilor si de „ping-pong ideatic” cu cei care te urmaresc, mai bine nu te mai inscrie in toate acele retele de socializare si nu mai da newsletter-uri, pentru ca ele nu doar ca nu vor avea efect, dar e posibil sa se intoarca impotriva ta ca un bumerang.
- Si nu in ultimul rand, Trei: Cauta sa vinzi, sa dezvolti sau sa promovezi produse in care sa ai in primul rand tu incredere. Pentru ca daca tu nu ai incredere in produsele respective, oboseala, plictiseala sau mai stiu eu ce alte motive, mai mult sau mai putin obiective, te vor trada si vei cadea prost in fata clientului. Plus ca atat timp cat tu crezi in serviciul / produsul acela, fiecare treapta urcata sau fiecare succes avut cu el, iti vor oferi satisfactii imense
Oare am uitat ceva din tabloul asta sau am colorat prea strident anumite avantaje si am uitat sa ma uit si dupa eventuale mari dezavantaje? Andrei KIP IN TACI Surse foto: Idei si Bani
Eu n-am să-nțeleg niciodată companiile care-și fac promovare pe twitter sau facebook doar prin trimiterea de linkuri către siteul lor și… atât.
Țin minte că am adresat o întrebare pe twitter despre click net. Sau nu. Am zis că serviciul de net de la Romtelecom a ajuns de toată jena. Spre surprinderea mea, cineva de la clicknet caută bine pe twitter și mi-a găsit și propriul meu twitt și spre a doua mea surprindere m-a și întrebat frumos ce nu merge bine și cam ce aș dori eu nou și bun de la ei. Așa da…
Pe când, am adresat o întrebare la fix unei companii de pe twitter. Aștept răspuns și în ziua de azi. Așa nu…
oricum comertul electronic in Romanica este de cacao, oamenii nu cumpara online de frica fraudei.
.-= Axxy007´s last blog ..Boc Prost! =-.
@pavel: si eu am ramas surprins de interactiunea cu clicknet pe twitter ….nota 10 pentru modul lor de socializare 😉
@axxy007: Nu vorbi prostii, doar de dragul de a le vorbi sau pentru link.
Comertul electronic in Romania este inca la inceput si oamenii nu inteleg ca pentru a te misca bine in piata trebuie sa parcurgi toate etapele marketingului fara a sari vreuna. Toata lumea vrea sa-si deschida azi un magazin si tot azi sa faca vanzari de 1 mld. de lei.
Mai avem de invatat pana sa ajungem sa facem cu adevarat comert electronic.
.-= fanel´s last blog ..2-3 cu mapa- restu’ cu hau hau! =-.
Vad ca se descurca Fanel sa intretina discutia. Asa ca va las sa vorbiti linistiti! 😉
Chestia cu facutul banilor pe net, depinde si pe cine gasesti sa-ti fie fraierul. Multi au situri in care iti povestesc cati bani fac ei pe net, cu doar niste clicuri au ajuns la 300-400 euroi pe zi, iti recomanda sa le cumperi carti care te invata sa devi milionar cu situl tau. Fratilor , parerea mea este , ca sa ai un site din care sa scoti si bani, trebuie sa fie ceva de capul lui. Daca este in limba engleza ai sanse mai mari de castig. Daca cumperi reclame si stai sa urmaresti toata ziua cine iti apasa si cand sa le retragi ,faci bani. De la adsense nu prea faci mare branza daca nu ai subiecte originale, poze proprii si subiecte unice. In general pe siturile romanesti castigi 4-5 $ /zi la 200 vizitatori in cazul in care nu te complici cu ,cumpararea reclamelor ci numai cu adsense. Castigati voi mai mult? Parerea voastra care este? O zi buna tuturor si multi vizitatori.
La asta cu engleza chiar ai dreptate. Insa in cazul meu am incercat sa ma „reprofilez”, insa nu reususesc sa imi exprim ideile la fel de bine cum o fac in romana. Intotdeauna dupa ce citesc textele facute in engleza, vad un limbaj „lemnos” de mi-e scarba sa ii dau textului PUBLISH. Insa „bataia pestelui” intr-adevar acolo e. Insa dureaza pana sa iti dezvolti un discurs in engleza si pana sa cresti pe un domeniu. Momentan nu am castiguri periodice din munca pe net. Doar din cand in cand, cate o suta de dolari din e miri ce activitati conexe!