Catalog Bucuresti. Intr-un spatiu urban mult prea chinuit si de care si-au batut joc cu totii. Eram mic si in cartierul drag al copilariei mele Balta Alba pe vremea „impuscatului” casele nu erau prea mari, ca asa erau vremurile.
Insa mie imi placeau. Mi se pareau perfecte de la inatimea celor 80-90 de cm pe care ii aveam. Si imi placeau pentru ca erau pline de oameni veseli si plini de idei. Iar casa bunicilor, era un fel de casuta a piticilor. Facuta din chirpici si asa cum se faceau pe vremuri, la o inaltime de 2 metri, maxim 2 metri si 10 cm, ca sa se incalzeasca rapid atunci cand faci focul in soba.
Si desi ai putea fi tentat sa spui ca micimea lor m-ar fi indreptatit sa imi doresc case mai mari, sa stiti ca nu. In adolescenta inca iubeam casele mici si chiar visam la minuni de case creative in putini metri patrati cu solutii inovative de folosire a spatiului util. Apoi imi aduc aminte ca prin anii 2005 – 2008 am avut locatii ale birourilor unde lucram prin zona Hristo Botev, Armeneasca si Agricultori.
Si eram fermecat de cate minuni arhitectonice aveam prin acea zona. Imi facea placere sa imi parchez masina cat mai departe de birou, ca sa merg pe jos pana la birou. Apoi dupa ce am inceput sa merg cu bicla, faceam tot felul de ocoluri, ca sa vad cat mai multe case si solutii arhitectonice vechi si inventive.
Din 2006 faceam si drumurile din Armeneasca peste Bd. Carol, pana in strada Tudor Arghezi, unde aveam panoul de escalada. Acolo in zona Batistei erau multe alte „nebunii” arhitectonice la care ramaneai efectiv mut.
La vremea aceea vorbeam cu un bun prieten si el alpinist si sportiv in general, care este arhitect si care era suparat foc, ca nu se face un catalog gen Catalog Bucuresti cu ele si sa fie salvate macar o parte dintre ele. Asa ca am fost tare bucuros atunci cand am vazut ideea celor de la Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN).
Proiectul se numeste „Catalog Bucuresti”
si vrea in prima faza sa identifice toate monumentele si starea lor. De ce? Pentru a se putea stii care este starea lor de degradare si care mai pot fi salvate sau care pot fi incluse in complexuri de mai multe cladiri. Dar sa il lasam mai bine pe Fondatorul ARCEN, Edmond Niculusca, care a fost invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde la RFI sa dea mai multe detalii:
Andrei, caruia ii place Catalog Bucuresti
KIP IN TACI
a
Lasă un răspuns