Am pierdut notiunea de RESPECT

Sal’tare

Imi aduc aminte ca acum vreo 2 ani am auzit pentru prima oara stirea aceea despre un sat in care oamenii isi lasau o sacosa in gard. In sacosa erau banii si ei plecau linistiti la muncile agricole. La orele amiezii cand se retrageau la masa si la hranit animalele la mijlocul zilei, luau frumos sacosa cu paine din gard si isi vedeau de ale lor.

Crescut intr-un oras ca Bucurestiul, ti se parea ca acea stire vorbea de Neverland-ul lui Peter Pan, nu despre o localitate din Romania. Aceasta Romanie in care furturile sunt peste tot. Sigur ca la ceva timp dupa aceea am aflat si detalii:

Satul este unul relativ izolat, este locuit de etnici cehi si nivelul de trai sau cultura nu sunt chiar la nivelul genunchiului broastei.

Oare se poate si fara supraveghere? Oare se poate cu INCREDERE?

„Evadand un pic” pana in copilarie, mi-a adus aminte de bunica mea si de abonamentele vacutei ei la lapte. Umplea sticlele, le punea pe langa casa. „Vecinii abonati” veneau, isi luau fiecare sticla si lasau banutii in cutia special facuta. Apoi tot de acolo imi aduc aminte ca ziua noi nu prea incuiam usa si nici portile nu prea aveau lacate sau alte incuietori.
Si slava Domnului ca locul copilariei mele nu e foarte departe de Capitala. Doar vreo 35-40 de km din Bucuresti. Sigur existau „furturile de toamna”, cand veneau tiganii lingurari si mai disparea o gaina. Nu se gandea nimeni la vremea aceea la camere supraveghere. Insa pana si satenii, obisnuindu-se cu ei ii auzeai spunand:
LASA BA. MACAR SA FII SPUS UN BOGDAPROSTE, SA II FIE DE SUFLETUL ‘ALUI BATRAN, CA „ARE BALTA PESTE”!

De ce va spun lucrurile acestea?

Pentru ca in acel idilic loc al copilarei mele, pe o ulita laturalnica, azi am vazut pusa o camera de supraveghere video.
Pe de o parte ma bucur, pentru ca acei oameni au evoluat si au luat atitudine. Ma bucur mult ca stiu sa se apere si sa aibe grija de proprietatea lor. Insa, pe de alta parte, mi se pare ca cineva imi fura copilaria mea din acel superb colt de lume si acea puritate frumoasa a acelui loc.

P.S. Apropo. Voi credeti ca este eficient un sistem camere de supraveghere? Aveti instalate acasa un astfel de sistem?

Andrei
KIP IN TACI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*