“Camera mortii” sau “MILA si ALTRUISMUL, apanajul LASILOR!”

Sal’tare
Aseara am vazut un film vechi. Uite ca in multimea de filme vazute asta mi-a scapat – CAMERA MORTII. Am avut un DEJA VU! Aceleasi sentimente ma copleseau, ca dupa vizionarea lui GREEN MILE. Actul care iti “rupe sufletul” e “pedeapsa finala”, cu multa cainta. Sigur ca pe de o parte, realist si echilibrat vorbind (conform “doamnei cu balanta”), ambii sunt vinovati si nu e loc de tagada, iar in GREEN MILE negrul nu mai dorea el gratierea, desi i se ofera, pentru ca nu mai putea trai cu remuscarile. Insa vedeti voi ca ideea de “IERTARE” este cea care poate opri un lant de genul “OCHI PENTRU OCHI si DINTE PENTRU DINTE!” Si ce-i mai grav e faptul ca rectia asta e prezenta peste tot in realitatea de langa noi. Asa ca filmul nu vorbeste de o exceptie, ci (din pacate!) de o regula. Oamenii s-au obisnuit sa vada doar solutii radicale si cred ca cei care incearca solutii “soft” sunt prea lasi ca sa ia “SITUATIA IN MANA”!
Gene Hackman nu se dezminte si face un rol magistral. Reuseste sa porneasca PERSONAJ TOTAL NEGATIV si sa ajunga la final CEL CARE SE CAIESTE. Sigur ca ideea de victima a educatiei, pe care o da filmul e una veche la ora asta, insa filmul e totusi unul facut in ’96.
Chris O’Donnell face frumos pe baiatul care se vrea viteaz. Acu zambind cu un coleg pe mess, ziceam ca ar fi fost mai misto filmul daca “o bulea” pe secretara congresmenului. :)) In rest placut sentimentul de baiatul cuminte, dar incapatanat si dezvaluirea consecutiva a unor calitati de care nici el nu stia.
Faye Dunaway, sorry! 🙁 Nu degeaba a fost nominalizata la Worst Supporting Actress. Sau poate asa a gandit regizorul ideea filmului. Ca ea sa para debusolata si falsa? Maybe yes, maybe not!
Cam atat. De la mine nota 8 si o bataie de obraz americanilor care ii dau doar un 5.7. Sau poate doare subiectul RASISM, care inca e un ghimpe in problemele lor majore? Mmm, se prea poate!
Andrei
KIP IN TACI

2 comentarii publicate

  1. In Green Mile, negrul era nevinovat. Negrului nu i s-a oferit nici o secunda gratierea, ci posibilitatea de a fugi dar cu pretul intrarii la puscarie a gardienilor.
    Acesta este motivul pentru care negrul a refuzat sa plece: fuga lui ar fi insemnat alte cateva vieti distruse (ma refer la gardieni care, dupa cum ai vazut in film, erau oameni de treaba – cu o exceptie).
    Din ce ai povestit tu aici, am impresia ca nu am vazut acelasi film ca si tine !

  2. Razvane, sunt ferm convins ca tu ai mai proaspat in minte filmul! Io l-am vazut acum un an si ceva, asa ca sunt ferm convins ca am mai pierdut ceva informatie! MEA CULPA 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*