jocul la bursă
jocul la bursă

Bursa: Joc, Viciu sau Pasiune?

Sal’tare. Azi am luat sase beri si l-am adus la mine in camera pe Stefan si am chef sa il auziti vorbind despre BURSA si JOCURI FINANCIARE. Il las pe el sa inceapa sa vorbeasca si voi mai interveni in timpul discutiei, tocmai pentru ca din cand in cand cuvintele lui sunt „prea grele”. *** Buna seara. Vreau sa va spun o poveste, o poveste despre Bursa.

Multi o vor privi cu scepticism si imi vor dezaproba scrierea. Nu-mi pasa. Scriu pentru cei care vor sa asculte si au puterea sa treaca peste povestea livrata de massmedia pentru ca trebuia sa existe si un Madoff in Romania.

Nu poti intelege un om daca nu-i cunosti si viciul. Heroina, cocaina, bautura si tigara sunt droguri pentru cei slabi, riscul economic este un viciu care iti macina creierul, dar care in acelasi mod iti si pune acelasi creier in miscare pentru o urmatoare tranzactie.

Cand incepi sa rostogolesti piederile devine un viciu periculos si e semn ca ai nevoie de o dezintoxicare de iluzii. De obicei intoxicatiile le fac cei sensibili, care se simt comfortabil cand risca, doar pe un tip de pachet, SELL/BUY.

O astfel de piata este determinata de miscarile cumparatorilor (Bull) si vanzatorilor (Bear). Cel mai greu sa te instalezi confortabil intr-o tabara si sa speri/visezi ca toti ceilalti aleg varianta ta. Daca este de fel infexibil e bine sa te feresti de piata bursiera, vei pierde mult dupa ce vei castiga la noroc de 2-3 ori. E vorba de multa practica, de intuitie bazata pe fapte si multa, multa rabdare in a-ti prioritiza pierderea si castigul. 

Cat sunt dispus sa pierd ca sa castig o anumita suma? 

E prima intrebare pe care ti-o ridici cand te apuci de asa ceva. Daca limitele tale nu exista, atunci e timpul sa las jucariile, caci nu e piata ta. Dincolo de cliseele pe care le-ati invatat in filme de hollywood gen „Wall Street 1″, Wall Street 2” sau „Margin call”.

Aici il las pe Stefan sa se mai odihneasca si sa mai bea un pic de bere si va spun ca de aici inainte vorbim despre subiectul Cristian Sima, ala pe care mass-media, insa caruia nimeni nu i-a urmarit cele doua interviuri date lui Radu Soviani, cu pixul in mana si sa il inteleaga pe acest om si ceea ce a facut, ce face sau ce poate face pentru viitor. Iata si cele doua interviuri despre care va spuneam:

Sper ca ati avut si voi cate un pix si ati „citit” scriind. Acum il las pe Stefan sa va povesteasca despre nea Sima.

Cristi Sima, Subiectul fierbinte al zilelor noastre. Omul asta poate sa faca bani in orice moment daca are liniste si un capital de pornire. Lumea crede ca omul acesta se scade sa fuga cu banii Andreei Raicu, Irinei Schroter sau ai lui Daniel Daianu, pentru ca nu are ce manca acasa si ca-i mor copiii de foame?!? Sau pentru ca e calic?!? Personal cred ca oamenii care au investit, nu au fost pregatiti si preparati pentru ce poate sa urmeze intr-o astfel de piata si aici poate ii gasesc o greseala d-lui Sima. Dar intr-un final, sunt convins ca nu ar fi inteles despre ce este vorba, avand in vedere ca orice om obsinuit este electrizat de MAI MULTI BANI, decat de discutii plictisitoare privind riscul.

Bursa si ce face domnul Cristian Sima este dincolo de bani si de perceptia omului obisnuit si neinstruit privind un castig la bursa. Lucrand zi de zi cu banii, ajungi sa nu mai intelegi esenta lor, in acelasi mod in care o percepe masa mare a oamenilor. Banii devin materia prima si bursa devine arena unde tu trebuie sa produci MAI MULTI.

Banii ajung sa produca bani, daca sunt investiti in activele eficiente. Ai putea spune ca este simplu si ca nu e diferit de un joc de noroc gen ruleta, poker sau pariuri sportive. Dar in realitate este vorba de multa matematica, psihologie a maselor si istorie. Orice eveniment, neinsemnat pentru populatie, poate reprezenta un semnal fals pentru un trader. Un profesionist se diferentiaza de un amator („pacanele boy”), prin rabdarea de a primi unda verde pentru intrarea in piata.

Cele mai negre momente sunt cand doi indicatori iti indica trenduri diferite si tu trebuie sa astepti o intrare in piata. E crancen si aici pica cei mai multi in „intervalul oilor”. Investitiile nerabdatorilor sunt acum contabilizate ca plusuri in conturile rabdatorilor. Nimeni nu pacaleste pe nimeni si nici nu fura pe nimeni, cand fiecare intra in piata cu sanse egale. Veti zice:Da, dar ce te faci daca unii au „inside-information”?

Informatiile de interior sunt si ele prinse in grafice prin diversi indicatori. O informatie de interior, care transpira in piata, da o unda de soc pentru piata. Oricand va exista unul nepregatit, care se va arunca in piata cu bani multi pentru a lua un profit mai mare. Suntem oameni si o presiune prea mare pusa pe capul nostru dezvolta un comportament indoielnic, ba chiar haotic.

Tineti minte ca bursa pentru unul ca Dl Sima este un viciu care s-a transformat intr-un mod de viata. Putina lume il poate intelege si cei care il inteleg il aproba in liniste. Acum vreo patru ani am urmat niste cursuri in domeniu si am avut placerea sa discut pret de o pauza de tigara, cu oameni din domeniu cu multa vechime.

Au puterea sa stea de vorba cu tine ore in sir, fara sa-si dea seama ca trece timpul si sa-si pastreze o stralucire in privire, demna de imaginea unui copil povestind despre cea mai gustoasa bucata de prajitura si cel mai savuros si rece pahar de suc. Cristian Sima este copilul cu o prajitura si un suc in fata. Incearca sa povesteasca despre acestea si celorlalti „copii”, dar nu reuseste sa la capteze atentia. Scapa prajitura pe el si copiii brusc il descopera si incep sa-i gaseasca pricine si sa-l arate cu degetul. Copiii suntem noi si massmedia.

In alta ordine de idei opinia publica abia daca intelege 2-3 % ce e bursa, dar sa-i mai explici si ce face un market maker, e ca si cum i-ai povesti lu’ tanti Leana din deal de Twitter si Facebook si puterea social media in viata de zi cu zi. Vor avea exact acea reactie:

Maica asta e diavolul pe pamant!

Cam atat a fost. Sper ca v-a placut!

Andrei
KIP IN TACI 

Sursa imagine – tonypua.blogspot.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*