Imi aduc aminte cu mare drag si acum bucuria acelui moment al anului 1990 cand tatal meu a adus acasa o cutie mare cu jucarii de la „ajutoare”. Si acele avioane metalice, cum vedeam prin revistele PIF pe care le aduceau colegii care aveau tatici soferi care lucrau pe TIR, a fost jucaria copilarie mele dupa Revolutie.
De frica sa nu mi-l strice frate-meu care era mai mic si mai zbanghiu, il ascunsesem in masina de cusut a mamei. Anii au trecut si el l-a descoperit. Si desi la tot chinuit, in stilul sau caracteristic, avionasul meu a rezistat eroic si azi ii bucura pe baietii mei.
Sigur ca nu le provoaca bucuria aceea pe care mi-a provocat-o mie, insa sunt si altele vremurile, altele jucariile si mai ales altele posibilitatile. Insa de multe ori ei m-au intrebat sa le povestesc intamplari cu Avionasul sau cu alte jucarii pe care le au si de care stiu ca sunt jucarii „mostenite de la tati”.
Bucuria de acum a copiilor!
Eu sunt un norocos, ca am cateva de atunci. dar pentru voi ceilalti care nu mai aveti asa ceva, dar v-ati dori sa revedeti jucarii din copilaria voastra si sa le spuneti povesti copiilor vostri legate de ele, sa stiti acum e momentul. Asociatia DA’ DE CE a pus la cale o manisfestare foarte interesanta: expozitia Elefanți, cuci, cai și EU care vizeaza mai multe directii:
In primul rand, fiind o expozitie interactiva pentru copii cu subiect cultural, este o ocazie de a-i obisnui pe copii cu acest gen de manifestare in vederea, spera organizatorii, deschiderii in viitor a unui muzeu al copilului.
Apoi, este o ocazie de a familiariza copiii cu ideea de a vedea bucuria copilului in fata unei jucarii vechi – grija fata de ea in special si fata de ce este vechi in general, dar si de grija pentru o jucarie noua. Copiii au ocazia sa isi faca propriile lor jucarii, inspirati de jucariile deja expuse.
Practic, în expoziție sunt expuse jucariile donate de dl Iosif Herțea, un important muzicolog: o parte se pot atinge, altele nu; unele sunt mai vechi, altele foarte asemanatoare cu cele pe care le au si copiii care viziteaza expozitia. Jucariile sunt organizate pe statii/zon tematice unde copiii au de facut diverse activitati: sa isi faca propriile jucarii cu materialele puse la dispozitie, sa faca un dialog intre ele, teatru cu jucariile lor sau cu cele expusem sa experimenteze bucuria de a experimenta etc.
De exemplu, este o statie cu jucarii din plastic: aici ei vad jucariile din plastic si intalnesc un personaj pe care il cheama Plastic si caruia ei trebuie sa ii dea forma, adica sa faca o jucarie din materialul pus la dispozitie; intre timp, pot afla si informatii despre plastic: ca se descompune foarte greu etc. Este o expozitie la care ei participa, ceea ce fac poate ramane acolo sau pot lua acasa. O expozitie in care afla lucruri noi si se construiesc lucruri.
Expoziția spre bucuria noastra a tuturor este deschisă în perioada 8 – 30 iunie la București și va fi itinerată la Brașov la muzeul Casa Mureșenilor și la Cluj la muzeul Etnografic; datele pentru cele din urmă nu sunt încă fixate, vor fi oricum în toamnă, în preajma începerii școlii.
Expoziția a fost gândită pentru a putea fi vizitată atât în grup extins cât și restrâns (gen: bucuria familiala); nu vor exista ateliere sau întâlniri programate deși – dacă vreți să veniti mai mulți – ar fi bine să anunțați înainte. Din partea casei va fi mereu cineva care va explica ce aveți de făcut.
Vernisajul expoziției are loc joi, 8 iunie, ora 17.00, la Arcub, Sala Arcelor (str. Lipscani, nr. 84-90), iar expoziția este deschisă până pe 30 iunie 2017. Programul de vizitare este: miercuri-vineri 10.00-15.00, sâmbătă-duminică 10.00-18.00, luni, marți – închis iar accesul este gratuit.
Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Dacă îți place ideea și ai dori să susții proiectul o poți face în mai multe moduri:
Preluând informația și dând share imaginilor și textului pe pagina ta de FB
Vizitând expoziția și apoi scriind despre bucuria intalnita in ea.
In acest sens, te așteptăm la vernisaj pe 8 iunie la ora 17.00! Copiii tăi, bineînțeles, sunt așteptați cu mare interes si bucurie! Făcând un filmuleț despre tine și jucăria ta preferată pe care să îl pui pe FB cu hashtagul #jucariadecolectiepreferata . De asemenea, poți alătura și textul:
” O expoziție unicat despre ”Elefanți, cuci, cai și EU”, într-un proiect mai amplu al asociației Da’DeCe, ”Start! Muzeul copilului”. O întâlnire cu jucării vechi și noi din colecția Iosif Herțea în care copiii și părinții se pot juca, povesti, pot explora o lume de obiecte, personaje, gânduri, sentimente și amintiri. Expoziția este un spațiu interactiv de joacă și experiment construit în jurul unor jucării de colecție, cu mesajul de a îngriji și prețui obiectele cu amintirile lor și a le oferi mai departe. Vă provocăm cu mare drag!
Andrei care are bucuria netarmurita de a fi mereu copil!
KIP IN TACI
Lasă un răspuns