Bratislava, un fel de Bucuresti… DACA NE DORIM!

Sal’tare. Va povesteam la finalul articolului de aseara ca o sa va spun mai multe cuvinte despre Bratislava. A fost orasul in care am innoptat in drumul din Germania inapoi in Romania si despre care eu chiar cred ca . Ei bine poza pusa in articolul de aseara spune multe despre cat de mult isi iubesc cehii capitala.

Bratislava, un fel de Bucuresti… cu multa iluminare stradala cu LED

De ce spuna asta? pentru ca toate drumurile si toate caile pietonale sunt foarte bine luminate. Si mare parte din aceste lumini sunt LED-uri. Si acest lucru nu e imposibil si la noi in Bucuresti. Drept dovada sta Clujul, al carui centru aflu cu mare bucurie, de la prietenii care il tranziteaza des este efectiv scaldat in lumina.

Deci model avem pe care sa il perpetuam si din carui experienta sa ne inspiram.
Apoi dupa cum vedeti si in fotografia de mai sus, cladirea din fata hotelului in care am stat nu e impopotonata sau colorata. Are stilul clasic de cladire comunista.

Si am aflat imediat ce m-am uitat in partea stanga a imaginii ca e vorba de cladirea unei universitati. Vedeti, ei au inteles ca e ideal sa se impace cu trecutul. Pastrarea cladirilor asa cum le-au avut atunci reprezinta etalonul identitatii lor urbane.

Bratislava un oras civilizat

Cladirea din capatul acestei Universitati era (dupa cum scria pe fatada!) PROKURATURA. Desi cumva noi eram intr-un fel de Piata Universitatii la noi. Si era interesant sa vad atatia oameni treziti dis de dimineata care isi plimbau cateii, dar nu era nici un „semn” in urma lor.

Deci probabil „educatia cu amenzi” aplicata nediscriminatoriu a avut efect. Si cu siguranta ar avae efect si la noi, daca am aplica-o si daca am incepe sa ne tinem efectiv la orasele in care traim.

Si altii au pietre vechi si urate

Aaa era sa uit. Tot acolo in centru era si acest centru comercial care semana izbitor de tare cu magazinul Unirii inainte sa fie renovat. Nu spun ca nu imi place cum arata acum.

E superb, dar ideea este ca se poate transforma un oras intr-un centru turistic real si fara sa il schimbam foarte mult. Ce vreau sa spun aici este ca si Bucurestiul trebuie sa-si gaseasca personalitatea unui oras care conteaza.

Sa stiti ca am vazut si la marginea Bratislavei blocuri multicolore inghesuite unele intr-altele. Sunt sigur ca si acestia au cel putin jumatate din problemele noastre fie de trafic sau umane. Pozitia centrala in Europa i-a facut sa inteleaga mai repede ca doar daca se implica in VIATA CETATII o pot schimba.

Bucuresti = Bratislava doar cu implicare CIVICA!!!

Viitorul civilizat la nivel local si planetar exista doar daca ne interesam de cei care conduc aparatul administrativ local, national si zonal. Doar asa putem sa avem siguranta ca putem sa traim viata pe care ne-o dorim. Sloganul „Vrem o tara ca afara”  este in primul rand o datorie a fiecaruia dintre noi.

Asa ca dragilor. Nu uitati ca in IUNIE votam la LOCALE si avem puterea sa transformam Bucurestiul in Bratislava, Brasovul in Brno si Romania in Cehia sau Slovacia. Trebuie sa votam, in cunostinta de cauza, sa be informam si sa NE IMPLICAM CIVIC in viata Cetatii.

In loc de Concluzie

P.S. Si daca sa zicem ca ne „lovim” de ideea DA, DAR POPORUL ASTA E MAI INCAPATANAT CA UN CATAR, sa stiti sa exista solutii. Amenzile si supravegherea video au dat in tot vestul resultate mai mult de cat satisfacatoare. Asa ca hai sa nu mai cautam Motive, ci mai degraba solutii eficiente si idei bune. Si daca nu ma credeti sau nu sunteti de acord cu mine, va astept cu mult drag in comentarii.

Andrei
KIP IN TACI

bratislava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*