Biciclisti – Soferi – Motociclisti – Pietoni – Oare se vor intelege vreodata !?!

Sal’tare
Realitate:
Un biciclist a fost proiectat peste portiera unei masini, deschisa de posesor, fara sa se asigure !”
NU va speriati am fost eu ci unul din colegii mei de servici si el biciclist ca si mine. Ei bine „intamplarea asta” cu final fericit mi-a adus mainte de un clip vazut ieri la Catalin via eCostin. Si acum probabil cavalcada de intrebari se va napustia supara mea:
PAI SI ADICA PENTRU TOATE ACCIDENTELE SOFERII SUNT DE VINA, NU ? Sau SI DACA MA UIT, DAR EL VINE CU 150 km/h, NU CRED CA AM SA REUSESC SA IL EVIT !
Ei bine la intrebari sau probleme de genul asta nu am raspunsuri. Insa am sfaturi, ca asa sunt io sfatos !
Ei bine, dupa cum discut de multe ori si cu amicii mei, fie ei biciclisti, scuteristi sau motociclisti, cred ca prima grija ar trebui sa o avem noi. De ce neaparat noi ?

Pentru ca suntem mai putini, pentru ca (unii dintre noi), urcandu-ne pe doua roti ne-am asumat constient un mare risc si nu in ultimul rand, pentru ca suntem o aparitie noua in pesajul traficului romanesc si in special cel bucurestean (cel care ma doare pe mine mai tare).
In titlu apare si cuvantul „pietoni”. Ei bine cred ca si acestia ar trebui sa inteleaga ca nu sunt invincibili. Frate nu te arunci cu capul inainte pe trecerea de pietoni. Si tu ai obligativitatea de a te asigura inainte de a trece, ca poate e vreun criminal doritor sa faca o crima. Nu te mai uita, atunci cand nu treci pe tecerea de pietoni, in ochii mei (sofer/biciclist/motociclist), de parca ai vrea sa m sfidezi, sa vezi tu care e mai tare. Si mai ales daca tot s-uu facut pistele alea de biciclisti nu mai imi baga carne in frigider. Drumul ala ni l-a oferit noua primaria ! Daca nu iti convine, fugi frate si cearta-te cu ei, nu cu mine ! Lupta la fel de mult cum am luptat noi, ca sa ne obtinem aceste „drumuri verzi”.
Acum pentru tine cel care mergi pe doua roti:
Lasa o masina sa treaca sau opreste-te pentru a lasa un tampit sa gonesca pe langa tine ! E mai importanta viata ta, decat cele 5 minute intarziere ! Traficul bucurestean e o jungla in care toti cred ca au drepturi si toti cred ca au dreptul sa calce in picioare orice spatiu vital si pe oricine, care le incarca lor spatiul vital. Ne-a invatat sa fim vanatori continui, fie de locuri de parcare, fie de un loc in fata la coada la bilete sau fast-food si in goana asta uitam sa fim oameni. Drept pentru care atunci cand deschidem ca dobitocii usa fara sa ne asiguram daca vine vreun motociclist sau biciclist ni se pare normal sa ii zicem dobitocului respectiv de mama lui si alte rude, el fiind intins pe caldaram. Ni se pare normal ca atunci cand mergem pe sosea sa nu ii dam prioritate unui biciclist, chiar daca el se afla pe drumul cu prioritate si mai ales ni se mai pare normal ca toata lumea sa creada ca lumea se invarte in jurul nostru, indiferent ca suntem pe jos, pe bicla, pe motor sau scuter.
Nu vreau sa fiu dobitoc, si am sa te injur si pe tine biciclistule, care crezi ca soseaua e pista ta de cascadorii si pe tine motocilistule, care rupi oglinzile unora cu masinile, doar pentru ca te-au enervat un trafic sau pentru ca ti-au taiat calea. Intelege ca esti o aparitie noua in acest peisaj. Hai sa facem compromisuri si de o parte si de alta, pentru ca fara ele, razboiul acesta surd si mut, va continua mereu si va face mereu victime. Hai va rog SPUNETI NU NERVILOR IN TRAFIC !
Si daca tot v-am vorbit de biciclete va invit, din nou, azi la 18, in parc la Izvor sa ii facem pe multi sa inteleaga ca bicla e un mod de a te mentine sanatos si de a te misca, intr-un orash PREA POPULAT.
Andrei… 😉
KIP IN TACI

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*