Sal’tare
A EVOLUA, a ne INTELEGE si a VIETUI in societate este simpla si (cred eu!) contine cateva reguli de bun simt:
- Sa acceptam ca fiecare avem opinii. Chiar si gresite. Ele pot fi gresite azi si privite din punctul nostru de vedere. Insa poate maine, oricare din noi, privind dintr-un alt unghi afirmatia sau regula, ne dam seama ca e gresita. Iar istoria e plina de astfel de momente
- Sa intelegem ca fiecare din noi avem dreptul la un „spatiu vital” sau „spatiu intim” si ca el este intotdeauna limitat si de nevoia celorlalti de a avea spatiul lor. Deci ar fi bine „sa fim atenti la cei ce ne inconjoara si la nevoile lor”
- Sa avem, sa acceptam si sa incurajam activitatile de tip pozitiv. De exemplu:
- Cineva este pasionat de ciclism sau de orice alt sport si practicarea lui il face un om optimist. Incurajati-l si sustineti-l. Optimismul acelui om, poate fi „contagios” si asta nu poate fi decat benefic pentru orice comunitate in care acel om activeaza
- Sau alt exemplu – Un om crede intr-o forta superioara (Dumnezeu, Buddha, Allah, etc) si credinta in acea forta il face mai bun. Si el poate fi un izvor de „optimism” (Sigur aici cu mica observatie ca ar fi bine ca pe acel om sa il sprijiniti si sa il invatati sa fie si echilibrat, pentru ca in tot ceea ce exista credinta, exista de multe ori si tentatia caderii in fundamentalism)
- Si nu in ultimul rand (de fapt cred ca aceasta ar fi trebuit sa fie prima regula) – Nu fiti lenesi si nu incetati sa fiti curiosi. De ce? Pentru ca aceste doua caracteristici stau la baza cunosterii si evolutiei. Insa la fel ca si in paragraful de mai sus, totul sa fie facut CUMPATAT. De ce? Pentru ca bagajul informational are nevoie de timp pentru a crea conexiuni si mai ales portii mici, dar continue pentru a crea schelete principiale sau spirituale, pe are sa se bazeze existenta noastra.
Cam atat de la „optimistul de serviciu”!
Andrei
KIP IN TACI
Lasă un răspuns