Alpinism si Escalada… modul cel mai simplu DE A TE LUPTA CU TINE!!!

Sal’tare
(LATER EDIT – Despre BOULDER la finalul articolului)
Astazi am chef sa va povestesc de „un sport” pe care multa lume il priveste ca pe un act de inconstietza: ALPINISMUL & ESCALADA. Si o sa le iau pe rand si cu liniute, ca sa intelegem clar avantajele si dezavantajele acestui tip de activitate fizica:

  • CE ESTE ALPINISMUL & ESCALADA? Pai reprezinta parcurgerea unui traseu (de cele mai multe ori vertical) prin catarare. Nu e o definitie prea „ortodoxa”, dar cred ca e destul de clara. Ei bine escaladarea se face avand accesorii de asigurare (ham, coarda si elemete de prindere), care coroborate cu niste reguli de asigurare, fac din el eun sport mai mult decat sigur, fie pentru maturi sau fie pentru copii
  • DE CE ESTE ESCALADA MAI BUNA DECAT ALTE SPORTURI? In primul rand pentru ca educa PSIHICUL si iti imbunatateste coordonarea. Pentru ca a face un traseu de escalada nu inseamna 100% forta. E nevoie de imaginatie si ingeniozitate in „a te aseza pe picioare si in a aborda urmatoarea miscare”. Si daca nu ma credeti pe mine, uite aici cateva argumente de la niste oameni care fac asta de ceva ani buni.
  • ORICINE POATE PRACTICA? Cu sigranta, DA. Asta in cazul in care nu vrei sa devii vreun campion de mare clasa si sa traiesti din asa ceva. E chiar indicat pentru cei mici, pentru ca pune „la munca” peste 80% din toti muschii corpului, apropiindu-se astfel de performantele practicarii inotului. Iar pentru marturi, 2 sau 3 sedinte minime pe saptamana ofera nu numai micare fizica, dar si un tonus fizic impresionant
  • ARGUMENTUL SOCIALIZARE! Poftim? CE treaba are escaladarea cu socializarea? E simplu, ea nu se poate face decat in pereche: CATARATOR – ASIGURATOR. Sigur ca exista si cei care practica escalada SOLO CU si FARA ASIGURARE, insa aceia sumnt doar la nivelele cele mai inalte ale escaladei. In rest perechea acesta este peste tot. Asa ca aici va trebui ca intre cei doi sa se realizeze o comunicare desavarsita si sa inceapa sa se simta macar partial, pentru o mai rapida colaborare

Hai ca v-am aburit destul cu vorbe, hai sa va dau si niste imagini care sa edifice toate cuvintele spuse mai sus.
Mai intai ce se vede din afara, cand zici ALPINISM & ESCALADA, adica PERFORMANTE DE GENUL ACESTA
Dan Osman – catzarare libera

Si cu sigurantza te trec fiori. Si filmuletze de acest gen puteti gasi destule daca veti cauta dupa CLIMING pe net sau FREE SOLO.
Si totusi, treaba sta altfel. Antrenamentele se fac, la panouri amenajate:

Desi pare usor, va rog sa ma credeti pe cuvant ca nu este, insa sentimentul de INVINGATOR e superb, atunci cand ai ajuns la ultima priza, numita si TOP al traseului.
De ce zic in titlu „… DE A TE PUPTA CU TINE”? Pentru ca atunci cand escaladezi fie un panou fie un munte, nu te lupti nici cu panoul si nici cu muntele. Te lupti in primul rand cu tine, cu fricile tale, cu limitele tale si cauti curajul de a trece peste ele.
Hai fugiti si cautati o sala de escalada in orasul vostru si nu mai stati pe ganduri!
P.S. Iar daca la voi in oras nu e o sala de escalada va puteti crea un panou chiar la voi acasa, ca baiatul asta:

In rest mai cautati si voi despre ALPINISM & ESCALADA, ca de aia exista butoanele de SEARCH pe net!
(Later Edit: si pentru ca Marius vorbeste intr-un comment despre BOULDER o sa va arat si cu ce se mananca)

***

***
Ce e atat de special la el? Pai aici inveti sa „te tii” si mai ales cum sa abordezi diferitele tipuri de „prize si asezari pe picioare” pentru a putea trece de „pasii foarte” grei!)
Andrei… šŸ˜‰
KIP IN TACI

6 comentarii publicate

  1. Daca nu faci peformantza, ci doar ca hobby (dupa cum spuneam mai sus 2-3 ori pe saptamana) crede-ma ca nu ajungi sa „benefuciezi” de „avantajele” exprimate mai sus.
    P.S. Iar inotul poate fi un complement bun, pentru antremanemtele de escalada! šŸ˜‰

  2. Subscriu la cele descrise de Artistu si mai adaug ca aceasta activitate creeaza o placuta dependenta. Efortul de a catara un traseu sau un bolovan este complet si implica total trupul, mintea si sufletul. Veti intalni aproape numai oameni foarte motivati, determinati si pasionati de aceasta activitate deoarece este genul de activitate pe care ori o faci cu 100% din ceea ce ai ori nu o faci deloc, intrucat jumatatile de masura nu aduc nicio satisfactie.
    Referitor la un comentariu anterior, mentionez ca in ultima vreme la salile de antrenament am observat o prezenta feminina in crestere si as putea spune ca sunt chiar mai multe reprezentante ale sexului frumos interesate de acest sport decat barbati. Inca nu cunosc motivul pentru aceasta dar as putea banui ca trec mai usor peste jena de a fi incepator iar suportul oferit din partea celor care au o oarescare experienta se indreapta mai degraba inspre ele decat inspre baietii incepatori.
    Si, ca o completare la descrierea Artistului escalada se mai subdivide in trei activitati: escalada sportiva (catararea de rute de o singura lungime de coarda), escalada in teren de aventura (parcurgerea de trasee de mai multe lungimi de coarda, folosind asigurari suplimentare in unele cazuri) si bouldering-ul (catararea de bolovani de 2 – 5m, in care accentul pica pe rafinarea la perfectiune a miscarilor pentru escalada ‘problemelor’ ridicate de bolovani).
    Incercati, nu aveti nimic de pierdut!!!

  3. wow super…dar Yo ca fata tot nu as face asta.
    de ce? unghii rupte si maine crapate , corp fara solduri masculibizat- frumos in pantaloni dar nu si in rochie, totusi cred ca innotul este mult mai bun…

  4. da am mai vazut eu fete care fac de 2-3 ori pe saptamana doar ca hobby si din spate ziceai ca sunt barbati…poate 1 data pe saptamana ca sa fie doar hobby…

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Artistu zice… » Superba “parada de fortza”, intre OM si TEAMA SA!!!
  2. De ce sa il duci BA la gradinita, cu tataia si mamaia nu poa’ sa stea? – Jurnal de tatic ep. 49 | Parerile Artistului in Blogosfera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*