A MURIT trecutul copilariei mele! L-au mancat PROSTII!

Sal’tare

Dupa cum bine stiti, cei care ma cititi de mult timp sau cei care ati avut curiozitatea sa cautati prin arhiva, eu m-am nascut in cartierul Balta Alba si de pe la 7 ani, pana acum 4 ani, am stat in zona Militari, pe la Lujerului.

Ei bine din Balta Alba mi-au ramas ca puncte de reper Uzina 23 August, parculetul Titanii (un fel de mini „oraselul copiilor”) si restaurantul Minis. Uzina 23 e acum miza imobiliara, ca pe nimeni nu intereseaza sa duca mai departe aceasta „pagina de istorie”, inceputa atat de frumos si de eficient (pe vremea aceea) de merele Malaxa.

Parculetul Titanii (cel de lanaga policlinina Titan) fusese lasat in uitarea vremurilor si devenise un fel de mica jungla. Intre timp nea Negoita a amenajat locul. Insa acum este doar un parculet obisnuit.

Minunea de alta data numita TITANII, pe care copilul din mine nu o va uita niciodata, nu a vrut sa si-o asume nimeni, ca e greu trecutul frate. Era greu sa puna acele multe leagane cu forme mai speciale. Era greu sa monteze 6 tobogane unul dupa altul sau sa refaca acele riti superbe si toate acele personaje de desene animate facute din fiare de la Uzina 23. Si pana acum o luna eram fericit. Restaurantul Minis scapase. Si parea un fel de liant intre copilaria mea din acele locuri si adultul de astazi.

Ei bine s-ar parea ca cineva a vrut sa dea cu DELETE si acestei ultime „redute” a amintirilor mele. De ceva timp acolo este un supermarket Carrefour. Of, of, of… orasule cu armonii moderne, ce puturosi de cetateni vietuiesc in tine. Ce comod le este lor sa isi arunce trecutul la gunoi.

Ba mai mult, daca ii intrebi de ce o fac, iti vor spune ca VOR SA SCAPE DE CUTUMELE TRECUTULUI. Ce pacat insa, ca nu isi dau seama ca renunta de fapt la „radacini”. Si parca ii vad la varsta senectutii dand din colt in colt, speriati ca nu isi recunosc nici locul in care stau si nici oamenii pe care ii au in jur. Sau poate iubesc eu prea mult istoria si trecutul acestui orasel chinuit de toata lumea si numit Bucuresti?
Andrei
KIP IN TACI
Surse imagini – Tram Club

5 comentarii publicate

 1. Stiu sigur ca in acest moment tu faci misto de mine! Insa de dragul conversatiei, o sa-ti raspund ca si cum nu as stii:

  Nu criza economica cred eu ca este de vina, ci criza morala si cea a modelelor pierdute. Omul intr-adevar, TREBUIE SA SUPRAVIETUIASCA IN JUNGLA URBANA, insa nu stie sa mai aibe RESPECT pentru „jungla urbana”, asa cum animalele din jungla, au pentru cea reala!

 2. Si mie mi-e dor de vechiul „orasel al copiilor” cu caruselele de la intrare si chioscul cu vata de zahar :) , era atat de buna, nu o ratam niciodata cand mergeam pe acolo :) .
  Era intr-adevar un parc mai special :)

 3. Apropo’, mai tii minte vaporasele din parcul IOR si derdelusul de zapada care acum s-a transformat in parculet teren de fotbal pt copii, ce trante mai trageam acolo :) . Mai era parculetul pentru copii la intrarea dinspre Potcoava in parcul IOR, care acum nu mai e.Mai erau niste faimoase topogane mari de piatra, nemaipomenit era sa te dai pe ele, au disparut repede prin anii 90.

 4. Daaa, vata de zahar! Uitasem de ea!
  P.S. Mda de vaporase si derdelus chiar imi e dor, acum cand nu mai gasesti vaporas decat in Herastrau si derdelusul a disprut din vocabular. Iar toboganele de piatra, cred ca la inceputul anilor ’90 au disparut de prin tot Bucurestiul, ca mai erau si prin Militari si prin Drumul Taberei!

Trackback-uri și pingback-uri 1

 1. Trecut, magazine, amintiri… in cartierul Militari | Parerile Artistului in Blogosfera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*