1984, George Orwell: NEBUNIA DE A VISA!

Sal’tare. Continui SERIA „Ce am invatat 1984 al lui George Orwell!”, inceputa cu libertatea si iubirea si azi incerc sa va spun despre VISE. De ce NEBUNIE? Pai pentru ca asa zic multi din societatea de azi. „Cica a visa constituie contravenienta psihica. Esti un pic dus, daca iti mai permiti sa visezi intr-o lume plina de capcane„.

MA LASATI, MA FRICOSILOR! Pai daca asa gandeau si parintii nostri, cum pana mea credeti ca mai reuseam sa avem ni cultura pe care o avem azi? Cum credeti ca mai gaseam placerea de a invata pe ascuns strofa taiata din Somnoroase pasarele cu:

Trece lebada pe ape
Intre trestii sa se culce,
Fie-ti ingerii aproape,
Somnul dulce!


Si ce legatura au cartea/filmul 1984 cu NEBUNIA DE A VISA? Pai acolo nu aveai voie sa gandesti! Exista politia gandirii, care iti impunea norme de a actina si a gandi. Sigur ca partial, acest model (involuntar) l-au aplicat comunistii.

Sigur nu al aceeasi scara, dar l-au aplicat. Si totusi ce au gresit ei? SIMPLU! Faptul ca au interzis! Mai nou constrangerile se fac prin SATURATIE si MANIPULARE! Ii oferi omului mult, pana la saturatie si apoi ii creezi nevoi artificiale. Ii oferi „prima doza gratis” si dupa aceea vine singurel la tine ca drogatu’ la doza.

Da poate ca e mai bine!
Si totusi visatorii sunt NEBUNI sau ALTCEVA? Eu unul cred ca au un pic de NEBUNIe, insa acea doza care ii face Curajosi, nu nebuni cu acte in regula. Si sunt un pic si altceva, si anume (dupa cum spuneam adineauri) CURAJOSI.


De ce visam in continuare, desi stim clar ca in procent de 90-95% acele vise sunt irealizabile? Pentru ca avem nevioe sa credem in ceva. Nu degeaba exista legenda cu CUTIA PANDOREI si SPERANTA ramasa in ea. Speranta si Visele sunt de fapt „combustibilul” cu care sa hraneste spiritul nostru. De aceea auzim de multi sinucigasi fara SPERANTA. Cu alte cuvinte la saracii oameni s-a cam terminat COMBUSTIBILUL!


P.S.1. Stiu a e ciudata com[aratia de mai sus, insa injinerul din mine pe asta a avut-o pe stoc la repezeala!

P.S.2. Pai va puteam lasa eu fara fond muzical? Cu siguranta nu. Si va las o melodie pe care sa visati si care sa va faca sa visati! Asa ca uite-i pe unii si visatori si curajosi!

Va urez sa aveti multe vise si cat mai multe implinite!

Andrei
KIP IN TACI

9 comentarii publicate

 1. Nenea, da’ te impresionat mult 1984. Iti recomand un alt film de genul asta, tot cu o interdictie menita a elimina ura si razboaiele dintre oameni. Interdictie care reusise performanta asta. Dar oare ne-am dori sa traim intr-o astfel de lume?
  „Equilibrium” se numeste filmul. Despre ce e vorbirea, te las pe tine sa descoperi. Scuze daca ti-am mai zis de el sau l-ai vazut 😀
  Bodoganel’s last blog post..Cînd încetează omul să mai fie OM?

 2. Bodoganele am inceput sa il trag deja dupa Torrent! Sper sa imi placa la fel de mult!
  P.S. Nu cred ca e realista treaba, pentru ca la noi ispita de a face rau e mult mai mare decat cea pentru a face bine. Insa dea ici si evolutia! Sau poate am eu lentilele care deformeaza prea tare la ochelari! 😀

 3. E cit se poate de realista treaba din Equilibrium, chiar mai realista si mult mai posibila decit in 1984. O sa vezi si de ce, nu-ti zic nimic acum 😉
  Bodoganel’s last blog post..Cînd încetează omul să mai fie OM?

 4. cat de trista si de goala ne-ar fi viata daca intr-o zi cineva ar interizice visele si ne-ar confisca tuturor speranta..
  alina’s last blog post..Art

 5. Cine stie ce surprize ne va oferi tehnologia… Eu ma ingrozesc de ziua in care va putea fi controlat creierul omenesc prin tehnologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*