Telescopul lui Galileo si 5 copii dementi!

Sal’tare

Era vara cand am descoperit la un var, undeva pe langa Teius, la Stremt, un telescop. Sigur ca daca nu era dupa acele nopti, de care va vorbeam in episodul despre Perseide, probabil nu aparea nici un interes. Insa cu ceva constelatii ramase in cap, de atunci, acum toate era chiar interesante. Noroc cu var-miu care se apucase sa faca curat prin podul bunica-sii si gasise minunea.

Sigur ca odata cu descoperirea asta, a mai gasit si niste carti de „Astrologie pentru toti„. Asa ca deja se crease pe langa el o rumoare serioasa si se faceau concursuri. Cine descoperea mai multe forme ale constelatiilor din carte avea premiu o acadea.

Aveam toti cateva si le puseseram la comun pentru concurs. Deci clara treaba, deja ni se dezvolta apetitul pentru jocuri de noroc si pariuri. Noroc ca dupa ce am mai crescut, unii dintre noi ne-am pierdut banii de blugi pe la aparatele de poker si ne-am primit bataia regulamentara, ca probabil azi eram de meserie „pierzatori la pariuri”.

Dar sa revin la poveste… Rumoarea din fundul curtii, nu a trecut neobservata de ochii vigilenti ai parintilor. Si dupa ce au venit si au vazut cu ce ne ocupam si s-au linistit, li s-a deschis si lor apetitul de a privi spectacolul ceresc.

Sigur ca deja noi eram bosumflati. Ca la concurs unul din vecini luase aproape toate acadelele si speram sa ne revenim (ca la poker, trebuia sa ne intre o „mana buna”). Insa totusi ceva ne-a placut din „invadarea” asta a parintilor. Imaginea constelatiei Orion, pe care noi nu reusiseram sa o identificam.

Si impreuna cu visele copilariei, cu luptatori, cu vanatori si alte asemenea, se creau modele de viteji in capsoarele nostre mici. Insa mult timp mi-a ramas imaginea asta in minte, ca „solutie de linistire”.

Ma asociam cu acel luptator. De atunci si pana acum cred ca o singura data am mai revazut cerul, intr-una din noptile acelea in care era deschis Observatorul Astronomic.

Insa mi-e dor sa ma mai pierd in imensitatea aia de stele si de vise!

P.S. Scriu despre asta, pentru ca e pacat sa nu ne amintim ca azi se implinesc 400 de ani de cand nenea Galileo a descoperit unealta asta frumoasa!

Andrei
KIP IN TACI

4 comentarii publicate

  1. Cu regret te informez, ca mai nou s-a descoperit a unealta a fost descoperita de un negustor olandez cu ceva vreme inainte de Galileo. El a fost cel cae a utilizat-o pentru cercetarea cerului. Exista si date istorice.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. pligg.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*