deșeuri înțepătoare si tăietoare
deșeuri înțepătoare si tăietoare

Deșeuri înțepătoare și tăietoare: Norme și soluții pentru eliminarea lor

În acord cu normele tehnice de depozitare a acestor deșeuri înțepătoare si tăietoare, un loc special îl ocupă operațiunile de colectare pe categorii, ambalare, stocare temporară, transport, tratarea și eliminarea acestora, măsuri necesare pentru protejarea mediului și a stării de sănătate a oamenilor, unitățile medicale au obligația de a concepe planuri de stocare a deșeurilor medicale.

Stocarea de deșeuri înțepătoare si tăietoare

Recipientele de stocare a acestor deșeuri înțepătoare sau tăietoare, concepute special în acest sens, reușesc să ușureze procesul de stocare printr-o serie de caracteristici. În primul rând, în ceea ce privește diminuarea caracterului periculos al acestui tip de deșeuri, recipientele sunt realizate dintr-un plastic rigid care nu poate fi perforat și nici nu dăunează mediului în momentul arderii. Separarea diferitelor tipuri de deșeuri este și ea posibilă, deoarece capacul recipientelor are diverse orificii care permit debarasarea acelor de seringă, ori a lamelor de bisturiu, de exemplu. În ceea ce privește tratarea și eliminarea corespunzătoare a deșeurilor, recipientele speciale se închid permanent la finalul utilizării, fără a mai putea fi deschise manual și sunt incinerate cu zero riscuri pentru mediu.

Protejează activitatea medicală și lupta pentru viață

Cum activitatea medicală se desfășoară în numele protejării vieții și luptei pentru ea, prevederile specifice în ceea ce privește colectarea și eliminarea a ceea ce numim deșeuri înțepătoare si tăietoare devin necesare. Aceste deșeuri sunt infecțioase și, implicit, periculoase, dacă au intrat în contact cu fluide biologice sau substanțe periculoase. Astfel, recipientele speciale au un sistem de închidere care permite închiderea provizorie și cea permanentă. Capacul prevăzut cu un mâner asigură ușurința transportării, iar închiderea sigură elimină riscul contaminării.

Importanța colectării selective a deșeurilor periculoase

Un alt aspect important, care conduce și la necesitatea folosirii recipientelor pentru deșeuri înțepătoare și tăietoare, amintit anterior, îl reprezintă catalogarea ,,deșeu periculos”, statut care impune o atenție sporită. Recipientele speciale create sunt făcute să răspundă acestor nevoi și să securizeze sănătatea personalului medical, fără să dăuneze mediului. Stringența acestei protecții se aplică unităților sanitare, fie publice ori private, a căror activități medicale produc astfel de deșeuri. Din categoria deșeurilor înțepătoare și tăietoare amintim: ace, ace cu fir, catetere, seringi cu ac, branule, lame de bisturiu, pipete, sticlărie de laborator ori altă sticlărie spartă sau nu de unică folosință, neîntrebuințată sau cu termen de expirare depășit, care nu a intrat în contact cu material.

Ca un fel de concluzie

Colectarea și eliminarea corectă a acestor deșeuri înțepătoare si tăietoare reprezintă o miză uriașă pentru sistemul sanitar și pentru mediul înconjurător, deoarece el descrie grija față de ceilalți și înnobilează o muncă demnă, al cărei scop a fost întotdeauna apărarea vieții!

4 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*