Mai este nevoie de Ronaldo?

Sal’tare
Din momentul în care a anunțat că Ronaldo ar vrea să se întoarcă pe teren, fanii așteaptă zilnic update-uri despre cel care a transformat în substantiv propriu cuvântul fenomen.
Unii îl știu pe băiatul firav care a debutat pentru Cruzeiro la 17 ani, alții l-au descoperit pe tânărul fermecător în tricoul lui PSV Eindhoven, însă cei mai mulți au în minte fentele amețitoare și pătrunderile uluitoare de pe vremea când a îmbrăcat echipamentul Barcelonei, echipă care a plătit pe el o sumă-record în vara lui 1996: 19,5 milioane de dolari.

Tânărul magician
Catalanii care au avut norocul să se afle pe Camp Nou la meciurile sale magistrale trăiesc și astăzi cu frustrarea că Ronaldo nu a apucat să-i încânte decât un sezon, timp în care a marcat 47 de goluri în cele 49 de meciuri bifate în toate competițiile.
Plecat la Inter Milano pentru o altă sumă-record, de 27 milioane de dolari, după ce devenise Jucătorul Anului în ancheta FIFA, la doar 20 de ani, Il Fenomeno și-a respectat statutul de superstar internațional și în 1997, când a ieșit din nou cel mai bun jucător al lumii, câștigând totodată Balonul de Aur, acordat pe vremea aceea de publicația franceza France Football.
Geniul lui Ronaldo nu a fost de ajuns pentru ca Nerazzurrii să câștige măcar un trofeu intern, dar i-a ajutat să aducă în vitrina clubului Cupa UEFA, în 1998, după o finală câștigată in fața lui Lazio, scor 3-0.
A rămas în antologia fotbalului golul al treilea marcat în acel meci de brazilian, care, scăpat singur spre poarta romanilor, l-a culcat pe goalkeeperul Luca Marchegiani cu celebra sa „bicicletă”, pentru ca apoi să îndeplinească o formalitate.

Agonie și extaz

Finala CM ’98 pierdută în fața Franței și dubla accidentare la genunchi l-au dus pe Ronaldo într-un con de umbră, din care avea să iasă strălucind în 2002, atunci când și-a pus amprenta asupra Mondialului asiatic, câștigând de unul singur finala contra Germaniei, în care a marcat ambele goluri ale partidei.

Cel mai titrat club de pe mapamond, Real Madrid, nu putea lipsi de la întâlnirea cu superstarul brazilian, care a bătut din prima zi toate recordurile în materie de vânzare a tricourilor.
Ronaldo le-a răsplătit dragostea fanilor jucând magistral încă de la debutul în tricoul alb – când a marcat o dublă – și până la finalul sezonului 2002-2003, când a punctat în ultima etapă cu Athletic Bilbao, aducând titlul în vitrina grupării de pe Bernabeu.

După patru ani petrecuți la Madrid, Ronaldo a poposit pentru o scurtă perioadă la AC Milan, suficient însă pentru a deveni unul dintre cei doi jucători care au marcat în Derby della Madonnina atât pentru Rossoneri, cât și pentru Nerazzurri, celălalt fiind fanul său declarat, Zlatan Ibrahimovic.
Întors în țara sa natală, Ronaldo a ajutat-o pe Corinthians să câștige Campeonato Paulista, în 2009, și Cupa Braziliei, marcând 10 goluri în 14 meciuri.
Momentul care a întristat o lume întreagă a venit în februarie 2011, atunci când Il Fenomeno și-a anunțat retragerea, declarând: „Este foarte greu să părăsesc ceva care m-a făcut atât de fericit.”

Revine?

La patru ani de la această declarație, Ronaldo cumpără acțiuni la echipa Fort Lauderdale Strikers, care activează în liga secunda a campionatului nord-american, și afirmă: „Mă voi antrena foarte mult, iar dacă antrenorul va avea nevoie de mine, atunci e posibil să joc din nou.”
E Ronaldo convins că mai poate oferi ceva nou fotbalului la 38 de ani?
Unii îl așteaptă cu inima bătând tare, ca într-o după-amiază de primăvară, când de sub marginea orizontului se arată silueta unei persoane care le-a bucurat existența prin magia pe care a picurat-o pe dreptunghiul verde.
Alții strâmbă din nas și spun că ar fi mai bine să rămână la vechea sa pasiune, pokerul, știut fiind faptul ca este unul dintre ambasadorii Pokerstars, acolo unde a dat piept cu fostul lider ATP, Rafael Nadal, în decembrie 2013, la European Poker Tour Prague Charity Challenge, când tenismenul l-a învins în finală pe brazilian. Ronaldo l-a provocat ulterior pe Nadal la un nou duel, care a avut loc în noiembrie 2014, la Londra, învingător ieșind tot ibericul. Până la un nou meci de poker între cei doi, Ronaldo își poate etala cunoștințele la Pokerstars Casino, nefiind exclus ca brazilianul să încerce și această nouă experiență oferită recent de Pokerstars.

Ronaldo pe scurt:

– Balonul de Aur (France Football): 1997, 2002
– Jucătorul Anului (FIFA): 1996, 1997, 2002
– Campion Mondial: 1994, 2002
– Golgheterul Campionatului Mondial: 2002
– Câștigător al Copei America: 1997, 1999
– Câștigător al Cupei Intercontinentale: 2002 (Real Madrid)
– Câștigător al Cupei Cupelor: 1997 (FC Barcelona)
– Câștigător al Cupei UEFA: 1998 (Inter Milano)
– Campion al Spaniei: 2003, 2007 (Real Madrid)
– Golgheterul Spaniei: 1997, 2004
– Golgheterul Olandei: 1995
– Câștigător al Cupei Spaniei: 1997
– Câștigător al Cupei Braziliei: 2009
– Câștigător al Cupei Olandei: 1996
– Total meciuri/goluri campionate: 342/247
– Total meciuri/goluri cupe europene: 72/36
– Total meciuri/goluri naționala Braziliei: 98/62
Andrei
KIP IN TACI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*