TaeKwonDo… o stare si o arta de a trai, nici vorba de bataie!

Sal’tare
Va povesteam ieri ca azi o sa va povestesc despre TAEKWONDO, o arta martiala cu care am facut cunostinta in anii liceului. Si desi toata lumea crede ca arta martiala se refera la „bataie mancati’as”, tre’ sa va spun ca nu e deloc asa. In acei ani am invatat ce inseamna sa ai o tinuta frumoasa atunci cand mergi. Eram usor cocosat atunci, ca asa vazusem eu ca merg baietii jmecheri din cartier.

Si uite ca „bataile” mai mult sau mai putin prietenesti ale antrenorului, m-au ajutat sa nu fiu acum o „acolada” de om cu probleme la coloana vertebrala. Tot de acolo a prins gustul pentru sportul de performanta, pentru programul regulat de antrenamente si pentru planning-ul sportiv. Sigur ca prea multa performanta nu am putut face, din cauza faptului ca eram foarte mic si ca inaltime si ca greutate, iar asta conteaza mai ales la categoriile inferioare (-60) la care m-as fi incadrat eu.

World TaeKwonDo Federation – arte martiale de nivel olimpic

De ce ti-as recomanda tie sa faci sau sa iti duci copiii la TAEKWONDO? Pai macar pentru faptul ca e singura arta martiala sport olimpic, deci niste oameni s-au interesat si au vazut ca in afara de „full contact” si lovituri foarte rapide si/sau foarte puternice, sportul asta inseamna si foarte mult fair-play. Aaa, era sa uit. Aici eu vorbesc de TAEKWONDO „WTF (World TaeKwonDo Federation)”, cel care se practica exclusiv ca sport in Coreea de Sud.

International TaeKwonDo Federation – arte martiale cu contact si antrenament mai dur

Pentru ca exista si varianta ITF (International TaeKwonDo Federation) e un pic mai violent. Adica se face fara protectii la cap, la torace si la zona inghinala. In rest stilul este acelasi Si uite ca tot cautand ceva documentare despre aceasta minunatie am gasit filmul asta de prezentare

TaeKwonDo  – arte martiale si pentru cei mici

De ce l-as da pe Matei la un astfel de sport? Pentru ca educa, pentru ca iti cere o dezvotare a multor grupe de muschi, pentru ca e activ, pentru ca e foarte dezvoltat in intreaga lume si iti poate oferi o larga paleta de avantaje, in cazul in care doresti o cariera sportiva, in oricare colt al lumii. Probabil oricine a auzit de exercitiile de KATA la Karate. Ei bine acelasi stil de exercitii sunt si in TaeKwonDo si se numesc Poomsae. Si sunt exercitii superbe de intelegere a loviturilor, de control al respiratiei, de control asupra loviturilor sau de cunoasterea a propriului corp si a limitelor sale. Iata doua exemple de astfel de POOMSAE

****

Faza foarte misto, e ca sportul asta (dupa cum ati vazut si din filmulete) e un fel de dans. Si daca esti genul de om caruia sa ii placa activitatea si sa vrea ceva mai mult decat dans sportiv, sa vrea sa isi incerce limitele, cred ca e ok sa incerce minunea asta de sport.

Federatia Romana de TaeKwonDo si Dacic TaeKwonDo Club

NU vreau sa plec fara sa va prezint site-ul Federatiei Romane de TaeKwonDo si clubul in care am activat eu in anii liceului – Dacic TaeKwonDo Club. Si daca va atrage ideea, eu ii recomand 100%!

P.S.1. Desi parca la inceput credeam ca acest articol va fi unul foarte lung, imi dau seama ca a iesit unul foarte scurt, pentru ca privit din exterior pare un sport foarte violent.

Pentru ca e plin netul de filmulete de K.O.-uri in TaeKwonDo, asa ca eu vorbind despre un spirit calm, despre un stil, activ de miscare sau despre un sport tare pasnic si perfect pentru orice copil, par rupte din cartile SF. Credeti-ma pe cuvant ca tot ceea ce v-am spus sunt lucruri reale traite.

P.S.2. Daca am gresit pe undeva, dati-mi de veste, pentru ca din liceu si pana acum au trecut totusi vreo 15 ani, asa ca e posibil sa fi mai uitat si eu cate ceva.

Andrei

KIP IN TACI

 

Sursa imagine – Presa Militara

Comments

comments

  12 comments for “TaeKwonDo… o stare si o arta de a trai, nici vorba de bataie!

  1. Pingback: Tweets that mention Tae Kwon Do… o stare si o arta de a trai, nici vorba de “bataie”! | Parerile Artistului in Blogosfera -- Topsy.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *