Istorie sau doar un pic de melancolie?

Sal’tare
Iaca de vreo saptamana urla in urechile mele, de la distinsul YouTube, niste manele de pe vremea copilariei. Si asta este numai din vina lu’ domnu’ Dimulescu. S-a apucat el repede sa faca un grup pe Facebook de „Protomanele” si pentru ca ma stie pasionat de subiect, m-a si adaugat acolo. Si uite ca de o saptamana si ceva numa’ Azur, Generic, Albatros, Real B si altii imi urla in cap.
Si totusi daca imi place, de ce vin sa ma plang aici? (poate va intrebati voi). Pai pentru ca am o dilema. Multi dintre pretenarii mei (astia din viata reala), da’ si unii de pe FACEBOOK, spun ca melodiile astea, chiar daca sunt vechi, tot mizerii raman. Ca nu poti sa spui ca astea sunt nestemate, pentru ca erau in voga acum doooo’ j’de’ani si ca vechimea, ca si la vin, le face sa fie ami spalate sau chiar parte din cultura.
Pe de o parte au si ei dreptate. Insa pe de alta parte, cred ca nu au. De ce? Pentru ca maneaua aceea, care a rezistat si care inca mai place (dovada sunt salile pline de la concertele de anul trecut ale celor de la Azur si Generic), cred ca sunt parte din „cultura tiganeasca” a acestor ani. Asa cum nimeni nu se indoieste de valoarea artei muzicale naive vechi (cu melodii ca Satra, Tigancusa, etc.), care au fost preluate si para-cantate pana acum, cred ca si colectia adunata de noi pasionatii de acolo de „protomanele” sunt ecat cantecele care vor dainui. Sau poate suntem noi prea lipsiti de modestie? Sau poate chiar sunt cantecele acelea as frumoase cum spunem noi? Va las pe voi singuri sa decideti!
Andrei
KIP IN TACI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*