Uite că la 10 ani de la nuntă, (câţi am împlinit luna trecută) şi după 9 ani de „tăticeală” am ajuns să împart şi din experienţa mea de tătic. Evident că unii dintre voi veţi spune că deja o fac de câţiva ani, de când am deshis categoria Jurnal de Tătic. Însă ce am scris acolo, în primii ani după ce au apărut Matei şi după aceea Tibi, au fost mai mult „amintiri într-un jurnal” si înregistrări ale încercărilor noastre de a fi parinţi. Nici acum nu sunt sigur că unii paşi au fost cei corecti, dar testăm, experimentăm şi chiar şi acum când luăm decizii de comun acord cu toţii în familie.
Însă un sfat SIGUR BUN vă pot oferi. În primii ani de viaţa staţi cât mai mult alaturi de bebeluşii voştri. Daţi-le voi masa de seară, luaţi-vă cele 5 zile de concediu aferent naşterii lor si faceţi si curs de puericultură, pentru a beneficia de alte 10 zile de vis alaturi de bebei. Iar după ce trec de câteva luni, faceţi-le chiar şi baiţa sau puteţi face cu rândul cu soţia. Se creează un liant extrem de frumos, când faceţi aceste activitaţi cu ei.
Sigur ca mai nou am inteles ca exista si concediu paternal. La vremea când s-au născut Tibi si Matei nu era valabil. De unde am aflat aceste noutăţi? Din cadrul campaniei DRAGI VIITORI TATICI. Şi am să las cuvintele lor să vă spună exact aceste lucruri:
Observând că percepţiile sau stereotipurile culturale restrictive pot fi un impediment pentru barbaţi, prin campania Dragi Viitori Taţi, brandul DOVE şi compania Unilever îţi doresc să aducă în faţa beneficiile pe care concediul paternal le aduce familiei şi să conteste acest tip de stereotipuri (cum ar fi părerea şefilor, a colegilor sau chiar a familiei), astfel încât toţi taţii să se simtă liberi să îşi ia concediu paternal. De asemenea, EI invită tăticii, companiile, asociaţiile etc. să susţină acest demers şi să dea vestea mai departe.La ce ajută o astfel de apropiere? La momente atât de frumoase, după ce baietii sau fetele se fac mai mari: